Oud zijn is niet altijd even makkelijk. Je kinderen hebben allemaal een eigen leven en komen veel minder vaak langs dan dat je zou willen hebben en elke dag is hetzelfde. Als je gezondheid dan ook nog eens niet mee zit, dan is het al helemaal geen feest om oud te zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei technieken en spullen op de markt die het leven van ouderen wat makkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan meubelwinkels zoals Meubelzorg.be. Je kunt in zulk soort winkels de meest comfortabele stoelen vinden en bijvoorbeeld ook een relaxzetel kopen. Zo kun je je lichamelijke klachten hopelijk een beetje verminderen en in ieder geval comfortabel zitten of liggen.

Zorg dat alle spullen makkelijk in gebruik zijn

Iets wat heel erg belangrijk is, maar waar mensen niet al te snel aan denken bij het inrichten van een ouderenwoning is dat alles goed binnen bereik moet zijn. Oudere mensen zijn vaak minder mobiel en kunnen niet zomaar op allerlei stoelen gaan klimmen om hun spullen ergens vandaan te halen. Het is dus van belang dat alle spullen goed binnen handbereik zijn en het liefst ook niet te laag. Bukken is namelijk nog een beweging die voor veel ouderen met veel moeite gaat en vaak ook helemaal niet meer. Maak het ze daarom makkelijk door spullen niet onder heuphoogte te plaatsen, maar ook niet zo hoog dat ze een stoel nodig hebben om erbij te kunnen.

Hulpmiddelen plaatsen in de woning

Nog iets waar veel ouderen baat bij zullen hebben is het plaatsen van hulpmiddelen. Vaak kunnen ouderen nog wel zelf douchen of naar het toilet gaan, maar omdat zij minder mobiel zijn is dit soms wel lastig en kost dit veel tijd en energie. Als er hulpmiddelen zoals handvaten en douchekrukjes worden geplaatst, dan maakt dit het al een stuk aangenamer voor deze mensen en kost het hen veel minder energie. Als er ook nog een bovenverdieping in het huis aanwezig is, dan is een traplift ook zeer handig. Op die manier kan de oudere gewoon gaan zitten en hoeft hij of zij niet de trap op te klimmen.

Let op welke spullen je in huis brengt

Seniorenwoningen zijn vaak een stuk kleiner dan reguliere woningen. Het is daarom van belang dat er geen onnodige spullen in huis worden gebracht. Zeker als deze spullen makkelijker kunnen worden omgestoten of wanneer mensen hier snel over kunnen struikelen is het slim om dit het huis uit te halen. Het is belangrijk dat de spullen die in huis staat veilig zijn en ook door de oudere kan worden gebruikt. Dus geen ingewikkelde elektronica die toch maar in de weg staan en beter vervangen kunnen worden door eenvoudigere spullen. Overleg ook met de bewoner van de woning met wat hij of zij wel of niet fijn vindt om te bewaren.

 

Belangrijkste punten waar je op moet letten

De belangrijkste dingen waar je dus op moet letten bij het inrichten van een ouderenwoning is dat alles goed bereikbaar is voor de bewoner, dat de bewoner genoeg hulpmiddelen heeft om het leven gemakkelijker te maken en dat er geen onnodige en onveilige spullen in huis staan waar de bewoner zich aan kan verwonden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.