Je kunt naar een fotograaf gaan voor het maken van een pasfoto, vroeger was dit de standaard en heel normaal. Maar met de komst van smartphones met hele goede en scherpe camera’s is het zelf maken van een digitale pasfoto helemaal niet zo gek meer. Met de front camera maak je in een handomdraai een scherpe foto, en zie je op het scherm jouw eigen gezicht. Je kunt jouw expressie dus helemaal fine tunen. Je kunt dit op een traditionele selfie-manier doen, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg statieven voor je smartphone te vinden.

 

Waarom een digitale pasfoto en niet naar een fotograaf

 

Je kunt natuurlijk naar een fotograaf gaan, maar dit kost vaak meer geld en meer tijd. Bovendien moet je tegenwoordig maar geluk hebben dat hij of zij wel open is vanwege de Corona crisis. Daarnaast heb je vast ook wel eens meegemaakt dat het inplannen van het maken van een foto bij een fotograaf gewoon niet matched met je agenda. Maar het kan ook zijn dat je gewoon haast hebt, en geen tijd hebt om naar een fotograaf te gaan. Zelf een foto maken is dan ook een stuk gemakkelijker. Je maakt de foto volgens de richtlijnen van de overheid, upload deze op de website van een bedrijf die de pasfoto kan afdrukken, en wanneer ze door de test komen krijg je ze vervolgens gewoon thuisgestuurd.

Waar opletten bij het maken van een digitale pasfoto

 

Wanneer je naar een fotograaf gaat, of naar een fotohokje krijg je vaak allemaal instructies. Het is zitten, de instructies volgen, en vervolgens hoor je wel of het goed is gekeurd. Wanneer je zelf een pasfoto gaat maken is dit toch wel een ander verhaal. Onderstaande punten zijn belangrijk, en worden gevraagd door de overheid.

Bron: https://pasfoto.me/

 

Let op de volgende punten bij het maken van een digitale pasfoto

 

  • Kwaliteit
  • Maatvoering
  • Achtergrond
  • Gezichtsuitdrukking
  • Houding
  • Geen bril
  • Belichting
  • Positionering

Aanvullende tips:
Zorg dat de foto niet wazig is, het moet een scherpe heldere foto zijn. Maak geen foto van veraf, zorg dat je gezicht duidelijk in beeld is, maar natuurlijk ook niet te dichtbij. Ga ergens staan waar je een neutrale achtergrond hebt, bijvoorbeeld een witte muur. Heb je een fotodoek? Dan is dit natuurlijk helemaal perfect. Maar geen zorgen, deze meeste bedrijven maken de achtergrond van jouw foto precies zoals bij een fotograaf.

 

Ontspan je gezicht, lach niet, maar kijk ook niet extreem boos. Gebruik een zo neutraal mogelijke gezichtsuitdrukking. Zorg ook dat je beide oren duidelijk in beeld zijn. Kijk recht in de lens, en ga recht voor de camera zitten of staan. Gebruik geen bril. Foto’s met brillen worden standaard afgekeurd. Doe eventuele lampen uit, en gebruik geen flitser. Gebruik het licht van buiten, ga bijvoorbeeld met je gezicht naar het raam toe staan. Je kunt natuurlijk ook buiten gaan staan, echter kan de wind of het zonlicht jouw gezichtsuitdrukking beïnvloeden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.