Als je veel achter een bureau zit, is het belangrijk dat je een goede kantoorstoel hebt om rugklachten te voorkomen. Een goede kantoorstoel biedt ondersteuning aan je rug, zodat je comfortabel en productief kunt werken. Wanneer je al rugklachten ervaart is het verstandig om een andere kantoorstoel te overwegen.

Wat is rugpijn en wat zijn de oorzaken ervan

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat door velen wordt ervaren. Het kan variƫren van een milde pijn die na een paar dagen verdwijnt tot een aanhoudende, chronische pijn die vele jaren aanhoudt. Er zijn veel factoren die de kans op rugpijn verhogen. Enkel factoren die de kan op rugpijn verhogen zijn:

  • Veroudering: Met de leeftijd neemt de elasticiteit van het bindweefsel in de rug af, waardoor het gewricht minder flexibel wordt en meer gevoelig is voor blessures.
  • Overbelasting van de rug: Dit gebeurt wanneer een persoon te veel gewicht heft, of als hij of zij een bepaalde beweging maakt die de rug overbelast zoals verkeerd tillen.
  • Verkeerde houding: Ook een verkeerde houding kan leiden tot rugpijn, vooral als deze houding wordt aangehouden gedurende lange tijd. Een goede zithouding is dan ook erg belangerijk bij het voorkomen van rugklachten.
  • Stress: Stress kan ook leiden tot spierspanning, wat kan leiden tot rugpijn.
  • Zwangerschap: Tijdens de zwagerschap is het risico op rugklachten groter dit komt o.a door gewichtstoename en het veranderen van houding.

De juiste kantoorstoel kiezen voor rugpijn

Als je last hebt van rugklachten, is het aan te raden om een kantoorstoel te kiezen die speciaal is ontworpen om rugklachten te verlichten. Kies een kantoorstoel met een verstelbare rugleuning die je rug en schouders ondersteunt. Kies ook een kantoorstoel met een vorm die de natuurlijke S-vorm van je rug volgt. Zo voorkom je dat je schouders vermoeid raken en vermijd je dat je lichaam in een onnatuurlijke positie komt te staan.

Kantoorstoelen met een stoelgeleider kunnen ook een goede keuze zijn als je last hebt van rugklachten. Deze kantoorstoelen hebben een verstelbaar mechanisme dat de zitdiepte en de hoogte van de armleuningen verandert. Hierdoor kun je je stoel aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en rugklachten voorkomen.

Als je last hebt van rugklachten, is het ook belangrijk dat je regelmatig pauzes neemt. Zo voorkom je dat je je rug overbelast. Neem tijd om op te staan en te bewegen en doe regelmatig oefeningen om je rug te versterken. Ook de aanschaf van een in hoogte verstelbaar bureau kan je helpen om je rugklachten te verminderen.

Door gebruik te maken van een in hoogte verstelbaar bureau kun je zowel zittend als staand werken, zo kun je je rug beter ontlasten en voorkom je dat je langdurig in dezelfde houding moet zitten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten