Van blootliggende tandhals of ontblote tandvlees is er sprake als het tandvlees zich terugtrekt en de tandhals als de wortel van de tand of kies bloot komt te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit er dan geen glazuur meer. Ontbrekend glazuur, maakt dat de tand of kies dan erg gevoelig wordt voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. De ingangen van de kanaaltjes worden breder, waardoor de prikkels makkelijk door het tandbeen heen gaan. De tanden worden dan kwetsbaar. Is het tandvlees een weinig terug getrokken, dan kun je deze zelf behandelen door een speciale tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken. Bij langduriger en heftiger pijn, is het raadzaam de tandarts of mondhygiënist te contacten.

 

Aanpakken van ontblote tandhalzen

Door een speciaal beschermende tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en te spoelen met een fluoridespoelmiddel, kun je de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen. Trekt de pijn binnen zes weken niet weg, dan dien met je tandarts of mondhygiënist te praten over aanvullende mogelijkheden, zoals een lak, lijmlaagje of een vulling.

 

Ingrijpen door de tandarts

Door het aanbrengen van een lak met extra fluoride op de tandhals, kan de tandarts de tandhals herstellen. Gaat het om ernstigere klachten van blootliggende tandhalzen, dan kan de tandarts besluiten om de blootliggende halzen te voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Bij sealen plaatst uw tandarts een beschermend laagje over de tanden en kiezen voor een betere bescherming.

 

Advies bij blootliggende halzen

Het blijven poetsen met fluoride tandpasta wordt aanbevolen. Het spoelen met een fluoride spoelmiddel helpt ook. De bescherming van fluoride zorgt ervoor dat prikkels minder makkelijk de zenuwen in de tand of kies bereiken. Gebruik geen zure voeding of zure vloeistoffen. Zuur spoelt namelijk de beschermlaag weg. Je voedingspatroon zul je dus aan moeten passen. Je kunt ervoor kiezen om het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal zeven keer per dag. Gebruik maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Het nuttigen van voeding en drank doe het best één uur voordat je je tanden gaat poetsen.

 

 

Tandarts Mondain
Kruisweg 616
2132 CH Hoofddorp

https://tandartsmondain.nl/

Over de auteur

Gerelateerde berichten