Door de enorme druk van het huidige leven worden vrouwen vaak geconfronteerd met talloze verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan werk, gezin, sociale verplichtingen en natuurlijk persoonlijke doelen. In deze wirwar van verplichtingen kan het gemakkelijk zijn om het contact met jezelf te verliezen en je welzijn uit het oog te verliezen. Dat willen we natuurlijk niet. Mindfulness, de praktijk van bewust zijn van het moment, kan een krachtig hulpmiddel zijn om je te helpen in evenwicht te blijven en je innerlijke rust te herontdekken. In dit artikel zullen we uitleggen waarom mindfulness voor vrouwen zo belangrijk is én bieden we uitgebreide tips over hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt toepassen.

Waarom is mindfulness voor vrouwen belangrijk?

Mindfulness kan voor vrouwen op meerdere manieren zeer belangrijk zijn. Onderstaand de meest belangrijke redenen waarom ook jij het eens zou moeten proberen.

 • Stressvermindering: Vrouwen ervaren vaak een aanzienlijke hoeveelheid stress als gevolg van hun alle verantwoordelijkheden waar ze mee te maken krijgen. Mindfulness kan helpen om stress te verminderen, wat op zijn beurt het risico op een enorm scala aan gezondheidsproblemen verlaagt. Super goed voor je gezondheid dus!
 • Emotioneel welzijn: Het cultiveren van mindfulness helpt vrouwen om beter in contact te komen én te blijven met hun emoties. Het stelt ze in staat om emoties te begrijpen en ermee om te gaan op een gezonde manier.
 • Zelfzorg: Mindfulness moedigt vrouwen aan om zichzelf op de eerste plaats te zetten, waar veel vrouwen onbewust moeite mee hebben. Dit leidt tot een groter gevoel van eigenwaarde en welzijn en dus een algeheel beter gevoel over zichzelf.

Relaties: Door mindful te zijn, kunnen vrouwen hun relaties verbeteren. Ze zijn beter in staat om empathie te tonen en effectief te communiceren. Denk hierbij aan relaties met je geliefden, familie, maar bijvoorbeeld ook werkrelaties.

Tips voor het beoefenen van mindfulness

Onderstaand hebben we de 9 beste tips voor je uitgewerkt op het gebied van mindfulness voor vrouwen. Lees ze allemaal rustig door en bepaal zelf welke jij wilt uitproberen.

 1. Begin met ademhaling: Correcte ademhaling is de kern van mindfulness. Neem dagelijks de tijd om een aantal minuten zeer diep adem te halen. Richt je aandacht op je ademhaling en probeer je bewust te zijn van elke inademing en uitademing. Adem in via je neus en uit door je mond op een krachtige manier.
 2. Meditatie: Regelmatig mediteren is een krachtige manier om mindfulness te ontwikkelen. Je kunt mediteren door je te concentreren op je ademhaling, een geleide meditatie te volgen of gewoon stil te zitten en je gedachten te observeren, zonder eraan vast te houden. Rustige muziek helpt hier vaak bij.
 3. Bewuster eten: Schakel af van afleidingen tijdens het eten, zoals televisie of je telefoon. Probeer elk hapje volledig te proeven en te genieten van de smaken en texturen. Maak er een momentje voor jezelf van.
 4. Kruidenthee: Het drinken van kruidenthee kan je lichaam net dat beetje extra geven tijdens het eten op een bewuste wijze, of tijdens een momentje voor jezelf. Kies voor rustgevende kruiden, zoals valeriaan en kamille. Wist je trouwens dat het drinken van kamille thee gezond voor je is? (Bron: Daily Fit).
 5. Yoga: Yoga combineert lichaamsbeweging met mindfulness. Het helpt je om in contact te komen met je lichaam en geest terwijl je verschillende houdingen aanneemt. Doe het in je eentje of samen met je vriendinnen gedurende een groepsles.
 6. Dagelijkse mindfulness oefeningen: Voeg korte mindfulness-oefeningen toe aan je dagelijkse routine. Dit kunnen bijvoorbeeld eenvoudige ademhalingsoefeningen zijn die je gedurende de dag herhaalt of een kort momentje voor jezelf. Wees streng en plan dit elke dag in, je mentale gezondheid zal je dankbaar zijn.
 7. Natuurwandelingen: Wandelen in de natuur kan een geweldige manier zijn om mindfulness te oefenen. Laat je zintuigen openstaan voor de geluiden, geuren en bezienswaardigheden om je heen.
 8. Gratitude journaling: Houd een dagboek bij waarin je dagelijks enkele dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Dit kan helpen om je te richten op positieve aspecten van je leven. Ook geeft dit een schitterende manier om terug te kijken naar de ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt.
 9. Digitale detox: Neem regelmatig pauzes van digitale apparaten om jezelf te ontkoppelen van de constante stroom van informatie en prikkels.

Dit kan mindfulness voor jou betekenen

Naast de al genoemde mogelijke effecten van mindfulness, kan het natuurlijk nog veel meer betekenen voor vrouwen zoals jij. Daarom hebben wij nog een paar effecten uitgewerkt, die wij hebben opgevangen tijdens gesprekken met vrouwen die mindfulness hebben beoefend. Lees deze zeker door, want dit kan ook voor jou mogelijk zijn!

 • Verbeterde concentratie: Mindfulness helpt je om je aandacht te richten en je concentratie te verbeteren. Dit kan handig zijn voor je werk of op school.
 • Betere slaap: Door het verminderen van stress en angst kan mindfulness bijdragen aan een goede nachtrust. En laat dat nu essentieel zijn voor een goede gezondheid.
 • Emotionele veerkracht: Het helpt vrouwen om veerkrachtiger te worden en beter om te gaan met levensuitdagingen. Zo ziet de wereld er een stukje beter uit en zit je gewoon lekkerder in je vel. (Bron: CWM).
 • Verbeterde gezondheid: Er is middels onderzoek bewijs dat mindfulness de bloeddruk kan verlagen en het immuunsysteem kan versterken. Zo kun je de algehele gezondheid dus verbeteren middels ‘gezonde’ gedachten.

Conclusie

Mindfulness is een krachtige methode die vrouwen kan helpen om in balans te blijven, stress te verminderen en een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Door de bovengenoemde tips te volgen en mindfulness in je dagelijkse routine op te nemen, kun je beginnen te genieten van de talloze voordelen die deze methode te bieden heeft. Onthoud dat mindfulness een vaardigheid is die oefening en toewijding vereist, dus wees geduldig met jezelf, terwijl je deze reis naar innerlijke rust begint. Je kunt het!

Over de auteur

Gerelateerde berichten