Hypnotherapie is een therapievorm die steeds meer erkend wordt vanwege de voordelen op het gebied van mentale gezondheid, zoals stress verminderen, angstbeheersing en het aanpakken van verslavingen. Toch zijn er nog veel misvattingen over hypnotherapie. In deze blog worden een aantal van deze misvattingen ontkracht.
Geen controle
Een grote zorgen bij mensen die hypnotherapie overwegen, is het idee dat ze de controle over zichzelf volledig kwijtraken tijdens een sessie. Dit beeld is gevormd door films of tv-shows waarin mensen onder hypnose dingen doen die ze anders nooit zouden doen. In werkelijkheid behoud je tijdens hypnose alsnog gewoon de controle over jezelf. Hypnotherapie is een staat van diepe ontspanning en focus, maar je bent je nog steeds bewust van wat er om je heen gebeurt. Je zal dan ook niet iets tegen je eigen wil of normen doen.
Slapen
Hoewel het woord “hypnose” afkomstig is van het Griekse woord voor slaap, is hypnose niet hetzelfde als slapen. Tijdens een hypnotherapie sessie ben je in een toestand van bewustwording, maar je lichaam is ontspannen. Je bent niet bewusteloos, maar juist hyper geconcentreerd op de suggesties die je ontvangt. Veel mensen beschrijven hun ervaring in hypnose dan ook als een moment waarop ze meer alert zijn op hun gedachten en gevoelens dan in het dagelijkse leven.
Dwingen
In de therapeutische praktijk werkt hypnotherapie heel anders dan toneelhypnose. Niemand kan worden gedwongen om iets te doen wat tegen zijn of haar wil of moraal ingaat. Hypnotherapie werkt juist door samen te werken met je bewuste en onbewuste geest om positieve veranderingen te bevorderen.
Alleen bij bepaalde mensen
Veel mensen denken dat je ‘hypnotiseerbaar’ moet zijn om baat te hebben bij hypnotherapie. Hoewel sommige mensen sneller in een diepere trance kunnen komen, kan vrijwel iedereen baat hebben bij hypnotherapie. De effectiviteit van hypnose hangt meer af van je bereidheid om open te staan voor het proces en samen te werken met de therapeut, dan van een aangeboren gevoeligheid voor hypnose.
Magische oplossing
Hoewel hypnotherapie een krachtig hulpmiddel kan zijn bij het aanpakken van problemen zoals angst, verslavingen of trauma, is het geen wondermiddel. Het werkt vaak als een aanvulling op andere therapieën en behandelingen, en vergt tijd en inzet van zowel de cliënt als de therapeut. Hypnotherapie kan helpen om diepgewortelde patronen of overtuigingen te doorbreken, maar het vereist actieve betrokkenheid en zelfreflectie.
Kortom, hypnotherapie kan een waardevolle en effectieve vorm van therapie zijn voor veel mensen, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en niet te vertrouwen op fabels. Door deze misvattingen uit de weg te ruimen, kunnen meer mensen de positieve effecten van hypnotherapie ervaren. Wil jij graag hypnotherapie uitproberen? Dan kan je bij Kevin Boeren in omgeving Utrecht terecht.